26.02.2013, 04:48

Mitos-Logos Ve Millet-i Türk!

 (Kavramların özetle felsefedeki yeri ve milli sahamız)
Mitos: Yunanca “myth” ve “epos” Osmanlı Türkçesi “esatir” Türkiye Türkçesi “söylence” kelimeleriyle ifadelenir… Yaşatıldıkları ilkel dönemler itibarıyla mitoslara kutsiyet ve gerçeklik kazanır... Mit: izahlaşırsa; “Değerler paradigması olarak dünyayı algılama ve şekillendirme, sembolleştirme, kısaca olayların şümulleşme hali... Kozmik dengede insanın naturayı, kendi varlığını anlamlandırması için neden ve nasıl sorularına aranan cevaplar...

Bütün tesirli milletlerin ve medeniyetlerin ortak noktası mitleri mevcudiyeti!.. Her mitos aynı zamanda logos olabiliyor.. kavram (logos) nasıl açıklanmakta: evreni tanzim eden semboller ve işaretler dünyasının ussal ilkelerce tanımlanma uğraşısı... 

Mitos’un sorgulanması ve Us’un (akıl) devreye girmesiyle bir nevi felsefi tahakküm gayretkeşliği; Heraklitos ve Platon gibi... Logos çoğu mevhumları döngüsel ilerleyişle mefhuma dönüştürür... Fikir ussal ilkelerle tanzim edilir; işte kavramlar ve nesneler (yani olgular) özdeş kılınır. Platon, logos’u idealar âleminde bütünleştirir; yani düşünce de nesnelleşerek ideanın temeline oturtur. Mitos ve Logos biteviye çatışma ve birbirini tamamlayan halde günümüz medeni toplumlarına dek uzanan anlam gücüne sahiptir.

Din, felsefe ve ideolojiler aynı zamanda toplumlar adına birer Mitos ve Logos vazifesi görmüş; izafi kabuller, kavramlara yüklenen anlam ve insan doğası sürekli bu sahanın içinde... Tarihsel diyalektik çoğu mitosların zaman içinde logosa dönüştüğünü savlar; Hesiodos’un “Thegoina” adlı Mitos’u bu işin ilk adımı olduğu söylenir... İnsanlık düşünce tarihi, tekâmül sürecinde dünyanın (evrenin) varoluşunu sistematik bir kurguda betimlemeye çalışır... Mitos kabile-klan şuuruna, Logos ise toplumsallaşma içinde bireysel arayışa yordanmakta... Her şeyin bir başlangıç noktası bulunmalı; mitoslar buna (yaratılış kültüne) hizmet eder.. fakat sorgulayan aklın tekamülünde bilgi açlığını gideremez... Klanlardan, günümüz millet olgusuna kadar doğuş ve varoluş gerçeğini kavramsal-olgusal temellerde aramak, sistematiğe bağlamak adeta zaruri halidir, işte Logos burada devreye girecektir...

Bizim mitlerimiz;
Milli tarihimiz içinde önemli yer tutan fakat bazılarının kavramakta zorluk çektiği bir sahaya (Bozkurt polemiği gibi) yani kendi Mitolojimizin durumuna bakalım... İlk önce Bozkurt Totemi: (1- Bozkurt bütün Türklerin ortak totemi olmuştur. 2. Türklerde Kurt ecdat olarak nitelenmiştir. Roux). Bahaettin Ögel “Kurdun totem devri yaşayan Türklerin ongunu (tözü) olabileceği fikrini taşır”. (Bazıları?!.) arasında yer alan Mümtazer Türköne’nin bu konuları bildiği halde polemik adına sömürdüğü daha akla yatkın... Türk Mitolojisi hakkında bilimsel-akademik tespitler ise kısaca…

a- Tarihi derinlik ve coğrafi genişlik söz konusudur. (Avrasya)

b- M.Ö’sine dayanan kaynaklar ve bilgiler mevcuttur.( Çin-Sasani-Bizans-Latin)

c- Kahramanlık mitleri ve kurtarıcı karakterler önemli yer tutar.

d- Türk mitlerinde politeizm (çoktanrıcılık) ekseriyetle bulunmamaktadır.

Türk Mitos’unda gerçek ya da olağanüstü kahramanların dramları, şiir ya da şarkılarla ve hatta müzik aletleri eşliğinde anlatılır.. (işte kültür ve medeniyet tezahürü…). 

Destanlar edebi metinler olarak da kabul görür… Bir milletin mitos sahibi olabilmesi için tarihi derinliğe sahip olması da zaruridir. Hatta Türk Mitolojisinin diğer medeniyet havzalarını etkilediği; Zerdüştlük ve Budizm inançlarının bu etki dairesinde kaldığı söylenmektedir. Destan yazılımının ve sözlü kültürün hayata geçmesi için o milleti derinden etkileyen vakaların olması söz konusu... Kelam edebiyatından yazı diline geçen mitoslar o milletin edebi ve tarihi zenginli içinde yerini alır. Fuat Köprülü “Bozkırlar sahasında Kazak, Kırgız ve Türkmenlere ait olan Manas ve Köroğlu gibi destanların kıymeti harbiye’sini belirtir ve menkıbevi-tarihi mahiyet aldığını..” söyler… Destanlarda evrenin, ilk insanın, boyların, ulusların nasıl oluştuğu, ortaya çıkışı hakkında bilgilere rastlarız: (Bozkurt Destanı)-(Ergenekon Destanı)-(Oğuz Kağan Destanı)-(Manas Destanı) Türk Mitolojisinin en kıymetli numuneleridir. Mümtazer Türköne’ye tuhaf kaçan Türk Ocağının Bozkurdu ve Bozkurt Destanı pek çok Türk Halkları arasında bilinir; Bozkurt bundan sebep Türklerin milli sembolüdür. Ergenekon Destanında, Temir Dağı eriterek Bozkurdun yol başçılığında Ergenekon’dan çıkmaları anlatılırken, Türklerin demiri işleyen ilk kavimlerden olduğunu da not edelim; burada mitos ve logos iç içedir.. hele ki Oğuz Kağan Destanının İslam öncesi ve sonrası Türk toplumunda ne kadar değerli yere sahip olduğunu anlatma lüzumu dahi yoktur!

Kültür ve Medeniyet sürecinde Mitos ve Destanlar tarihin koridorlarını aralayan pencerelerdir. Türk Milletinin Mitolojisini ve Harsını bir medeniyet iklimi dahilinde sentezlediğimizde ortaya şu sonuç çıkar: Yayıldığı geniş coğrafya, devlet felsefesinin varlığı, kültür formları, inanç kaideleri, etkilediği-etkilendiği medeniyet sahaları… Süreç bütüncül, bir o kadarda komplekstir.

Tanrı Kut Törede bahşedilen dünya hakimiyeti düsturu, Nizam-ı Alem davası, kültür ve medeniyet havzamızın Tanrı Dağlarından, Macar ovalarına kadar yayıldığı coğrafya bize bir tek şeyi ifade ediyor: Maksatsız ve temelsiz etnisite-kabilecilik anlayışının uzağında; bilakis genlerinde ve tarihi yolculuğunda (Orkun) gibi Abidevi bir serüveni vücuda getiren Türk Milletini… Biz anayurt Asya ile kopuk bir Anadolulu, heterojen bir kimliğin aidiyet arayışında savrulan ütopik kişileri değiliz!.. Bugün Kaşgar pazarında gezen Uygurlu, Uluğ Beyin Semerkandı, Piri Türkistan Yesi’si, Almata’lı bir Manas torunu.. Kazak düzlüklerinde koşturan atlılar, bir ozanın elinde ses veren kopuz, Hazar kıyısında Nizami Gencevi.. bizim gönlümüzün ve beynimizin bildiği bir esintiyi getirir.. işte Millet budur!.. 732 ve 735 li yıllarda dikilen Orkun Kitabeleri bu yolculuğun tarihi beyannamesi ve Türk Milletinin Logos’udur. Göktürk sikkelerinde ay yıldız; bayrağında gök yeleli Bozkurdu ile Türk Mavisi rengi bugün Anadolu yaylasında hala bir anlam ve derinlik ifade etmektedir. Bayrağımız ay-yıldız, vatanımız Türklerin yaşadığı yer TÜRKİYE’DİR!.. Tarihte kurduğumuz devletlerin adında Türk öznesinin geçip geçmemesi bir sorun ifade etmez!.. Devlet isimlerinin şahıs ya da coğrafya adlarıyla bütünleşmesi karakterin ve felsefenin Türk-Çe olmadığı anlamına gelmemektedir!.. Geçmişin ve bugünün üzerimize yüklediği kader birliği ve ilahi bağ Türk Dünyasıyla ilelebet devem edecektir; İdrakimizde olan şudur; “1000 yıldır bu coğrafyadayız, kürtle kader birliğimiz var” diskuru çepeçevre bizi kapsamaz, kümülatif izahtan aciz bir üsluptur... Biz Arap, acem, Slav, Çerkez, Grek, kürt, ermeni pek çok farklı kimliklerle tenasül etmiş olabiliriz; dağıldığımız coğrafyalarda tekrar bir kültür havzasında, Türkiye’de Türk kültüründe buluşulmuştur. Etnosentrik anlayışla hareket eden bir millet olsaydık yukarda saydığımız etnositeler hükümranlık dönemimizde kaybolur giderdi… Şu çelişki dikkat çekicidir; barbar olduğumuz iddia ederler.. pekiyi o zaman neden Vandalizm yapmadık?!. Ya da Türklük bulamaç bir kavimler safrasıysa neden bu kadar etkin ve hükümran bir kültürdü ki Anadolu’da yeniden tesis edilen dirlik-düzen kendini tekrar Türk adında mündemiç kılmıştır; salt etnik bir Türk arayışında bulunulsa böylesine büyük bir coğrafyada bu nüfus kesretiyle ortaya koyulan tarih ve medeniyet nasıl tesis edilebilirdi?.

Ciddi bir haksızlık bilerek ve isteyerek Türk Milliyetçilerine karşı yapılmaktadır. 
Bölücü ve etnik Kürtçülük hareketine karşı müsavi değerde Türkçülüğü-Milliyetçiliği göstermek gerçekten talihsizliktir. Binlerce yıllık değerler manzumesinden süzülüp gelen Millet ve Milliyetçilik anlayışımızı “kürtler alınıyor” diyerek bir tarafa kaldırıp atamayız. Devlet politikalarını eleştirirken binlerce yıllık kökleri ile Türklüğü.. onun kavramlarını, sembollerini tahkir etmek, sövmek dürüstçe bir yaklaşım olamaz!.. Şu sıralar moda olan Türk-Türkçü-Milliyetçi hücumlarını tarih ve millet affetmeyecektir! Hun İmparatorluğu’ndan, Osmanlı Hanedanına kadar geçen süreç bir milletin tarihsel yolculuğunun kilometre taşlarıdır. O millet kendini Türk olarak tanımış, öyle tanıtmış.. her şeyiyle medeniyetini Türklük kaidesine oturtmuştur. Gazi Mustafa Kemal bu şuurda olduğundan sebep Türklerin vatanını Türkiye adıyla yine Türklere armağan etmiştir. Şimdi anlı şanlı siyasilerin ve akademisyenlerin görmediği gerçek, bundan 90 yıl evvel Türklüğün türetilmesi değil tekrar hatırlanmasıdır!.. Yeniden hatırlandığı için Türk’ün ve Milliyetçiliğinin kabızlığına duçar olanları tarih.. hele Türklük asla unutmaz
Yorumlar (0)
15
açık
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 33 55
4. Başakşehir 34 52
5. Beşiktaş 34 51
6. Kasımpasa 34 49
7. Alanyaspor 34 48
8. Sivasspor 34 48
9. Rizespor 33 48
10. Antalyaspor 33 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Kayserispor 34 40
13. Samsunspor 34 39
14. Ankaragücü 33 37
15. Konyaspor 34 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 34 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 34 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 32 72
2. Göztepe 32 66
3. Sakaryaspor 32 57
4. Kocaelispor 32 55
5. Ahlatçı Çorum FK 32 55
6. Bodrumspor 32 53
7. Boluspor 32 50
8. Bandırmaspor 32 47
9. Gençlerbirliği 32 47
10. Erzurumspor 32 44
11. Keçiörengücü 32 39
12. Manisa FK 32 37
13. Ümraniye 32 37
14. Şanlıurfaspor 32 34
15. Tuzlaspor 32 34
16. Adanaspor 32 33
17. Altay 32 15
18. Giresunspor 32 7
Takımlar O P
1. Arsenal 35 80
2. M.City 34 79
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 35 67
5. Tottenham 33 60
6. M. United 34 54
7. Newcastle 34 53
8. West Ham United 35 49
9. Chelsea 33 48
10. Bournemouth 35 48
11. Wolves 35 46
12. Brighton 34 44
13. Fulham 35 43
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 35 36
16. Brentford 35 35
17. Nottingham Forest 35 26
18. Luton Town 35 25
19. Burnley 35 24
20. Sheffield United 35 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Girona 33 71
3. Barcelona 32 70
4. Atletico Madrid 33 64
5. Athletic Bilbao 33 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Getafe 33 43
10. Villarreal 32 42
11. Osasuna 33 39
12. Deportivo Alaves 33 38
13. Sevilla 32 37
14. Las Palmas 33 37
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 33 32
17. Celta Vigo 33 31
18. Cadiz 33 26
19. Granada 33 21
20. Almeria 33 14