Penturk Haber
2014-03-11 04:12:38

BENCE SEÇİMİ KİM KAZANIR!

11 Mart 2014, 04:12

 Bugünlerde gazeteci milletine yöneltilen beylik soru şu:

Sence seçimi kim kazanır?

Şahsen bu soruyu hem beğenmiyorum, hem de cevap verirken zor durumlarda kalabiliyorum.

 Diyeceksiniz ki niye?

 Öncelikle; soruyu soranlar çok sayıda ve farklı görüş - beklentideki insanlar olsa da; vereceğim cevap / yorum hep aynı!

 Öyle olunca da, tekrarlar – devam eden tartışmalar sonucu fazlasıyla zaman kaybı ve bıkkınlık söz konusu olabiliyor.

Çok isterdim lakin bugüne kadar bana; ‘Sence hangi partinin listesi daha iyi?

Bu şehri layıkı ile yönetebilmek için kim daha donanımlı bir kadro oluşturmuş?’şeklinde soru soran bir kişi bile çıkmadı!

Biri çıksa ve sorsa; ‘ Memlekette bir şeyler değişiyor, artık durum aynı tas – aynı hamam durumu değil’ diye düşüneceğim ama olmuyor.

 Öyle ya, koca bir ilçe yönetilecek. Mevcut nüfus, ekonomik – sosyal – kültürel - siyasal potansiyel, söz konusu bütçe hesap edildiğinde; adeta mini bir devlet söz konusu.

Dolayısyı ile, siyasi partilerin karar verici – yetkili mercilerinden; şehri yönetecek başkan ve meclis üyelerini belirlerlerken; her bir isim hakkında, bu amaca uygunlukları açısından titiz tercihler yapmalarını beklemek gerekir.

 Eğer yetkin bir kadro oluşturmamışsanız, seçimi kazanacak olsanız dahi; şehri iyi yönetmeniz zorlaşacaktır.

 Bu bakış açısı ile meclis üyesi listeleri incelendiğinde; işe göre adam seçildiğini söyleyebilmek biraz zor!

 Siyasi ağırlığı – nüfusu olanlar, sesini fazla yükseltenler, para bağışı yapanlar, hemşehriler, üst düzey yönetime / ilçe başkanına veya başkan adayına yakın bulunanlar, kendisini bir şekilde iyi pazarlayanlar listelerde sıkça yer alabilmiş.

 Seçiciler, araya birkaç üniversite mezunu yerleştirdikten sonra, koca bir şehri / devleti; ilkokul ya da ortaokulluların, hadi bilemedin lise ve dengi okul mezunlarının rahatlıkla yönetecebileceğine - kaanat getirebilmişler!

Bazı listelerde – herhalde adam bulmakta zorluk çekildiği için – iki kelimeyi bir araya getirmekte zorluk çeken, kendini yönetmekten aciz olan isimlere rahatlıkla yer verilebilmiş!

Durumun tuhaflığını – kabul edilemezliğini şöyle de bir benzetme yaparak ifade etmek istiyorum.

Kalp, kanser, mide, zatürre, şeker, tansiyon, romatizma gibi çeşitli rahatsızlıkların yaşandığı bir bölgeye; bu hastalıkları tedavi etmek ve daha kaliteli - sağlıklı bir yaşam tesis etmeniz için sizden bir kadro kurmanız istense; siz bu işin halli için; bakkal, manav, nalbur, emlakçı, müteahhit, berber gibi insanlardan oluşan bir kadro ile yola çıkar mısınız!

İşi siz alsanız bile sonuç ne olur?

Şimdi ‘ Sence seçimi kim kazanır? sorusuna cevap verebilirim:

Bence; vatandaşlarımız, uygun olmayan listeler için tepkisiz kalmaya, asıl olanla ilgilenmemeye devam ettikçe; kazanan partilerin ismi zaman zaman değişse de: aslında seçimleri hep iş bitiriciler, ihale takipçileri, uyanıklar, müteahhitler, para babaları, ahpab çavuşlar, falancılar filancılar kazanır…

Yani demem o ki: sorunuzun cevabı; kime layıksanız, kazanan onlar olacaktır…


 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.