Penturk Haber
2012-10-15 06:26:25

Başarı Ne Değildir ?

Sinan GÖRGÜN

sinan_gorgun@hotmail.com 15 Ekim 2012, 06:26

 “Başarı nedir?” diye sorulduğunda verilecek çok cevap vardır; fakat başarının ne olmadığına değinen pek azdır.

Başarı nedir?

Nasıl elde edilir?

Başarının verdiği hazza nasıl ulaşılır?
Başarısına imrendiğimiz birilerini bir süre sonra engelleyerek mi; kırarak mı; inciterek mi; üzerek mi; onların üzerinde psikolojik bir tahribatta bulunarak mı; düne kadar dost bildiklerimize sırf başarılarından ötürü kıskanç bir tavır sergileyerek sevgimizi saygımızı esirgeyerek mi ulaşırız başarıya?

Bu neye benziyor biliyor musunuz? Bitiş çizgisine en önce ulaşma gayreti içinde olan atletlerden birinin diğer atletlere çelme takması gibi bir şey bu; böyle bir durumda hem diğer atletler hem de çelme takan atlet açısından sonucun ne kadar acı verici olacağını siz düşünün.

Başarı emek ister; akıl ister; vicdan ister; her şeyden önce manevi bir güç ister; sorumluluk duygusu ister; temiz bir kalp ister; iyi bir niyet ister; kimseyi incitmeden, kırmadan, üzmeden konuşan bir dil ve hak edenin hakkına saygı duyup hakkı hak edene verebilecek, hak edeni coşkuyla ayakta alkışlayabilecek art niyetsiz halis bir gönül ister.

“Hiç kimse, başarı merdivenine elleri cebinde tırmanmamıştır.” der J.Keth Moorhead.

Öyleleri vardır ki, hiç hak etmiyor olmalarına rağmen kendilerini başarı merdiveninin en üst basamağında kabul edip toplum içerisinde yapmacık tavırlarla omuzları dik bir şekilde yürümeyi kendilerine marifet addetmişlerdir.

Aslında onlar, başarı merdiveninin zirvesine, başarılı olan insanların omuzlarına basarak yükselmişlerdir.

Oysaki “Kendi omzuna tırman, başka nasıl yükselebilirsin ki!” diyor Nietzsche.

Başkalarının omzuna çıkarak yükselmek değildir başarı.

Bir Çin atasözüne göre “Bir ülkede küçük insanların gölgesi büyük düşüyorsa, o ülkede güneş batıyor demektir.”

Başarılı insanların arasında görünüp onların ışığını söndürerek kendi küçük kıvılcımlarımızı ön plana çıkarmaya çalışmak değildir başarı.
Ne yazık ki, derler ki “Meyve veren ağacı taşlarlar.”

Meyveleriyle dallarını süsleyen ağaçları taşlamak değildir başarı; başarılı insanları ezerek, bir sivri sinek misali kanlarını emerek, bilinçli bir şekilde onları üzerek, önlerine setler çekip başarıya giden yollarını keserek elde edilen bir haz değildir başarı.

Peki nedir başarı? Başarı ne değilse, işte başarı onun tersidir…

Yorumlar (3)

Ahmet Serttaş 12 Yıl Önce

Çok iyi bir konuya değin mişsiniz.Tebrik ederim

Gökhan DİNÇER 12 Yıl Önce

sizin yazılarınızı severek okuyorum.

Hulusi Çolak 12 Yıl Önce

Başarı, çocuğunun gözlerine dimdik bakabilmektir, utanmadan sıkılmadan... Kaç yaşında olursan ol. Bunu yaparsan aynada çehrene değil, gözlerine de bakarsın... Çünkü sen namuslusundur, haysiyetlisindir. Başarı budur...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.