Son Dakika

Bakan Varank: Yaklaşık 20 milyar liralık yatırım yapılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Milli Teknoloji Hamlesi'ni tahkim edecek 20 milyar liralık bu büyük yatırım hamlesini önemsiyoruz, vatanımıza ve milletimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.

EKONOMİ 17.10.2022, 19:12
Bakan Varank: Yaklaşık 20 milyar liralık yatırım yapılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Nevşehir Acıgöl Tekstilkent Temel Atma ile KOP-AHİKA tarafından hayata geçirilen projelerin resmi açılış töreninde yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in ikinci yüzyılını, tüm dünyada Türkiye yüzyılı haline getirmek için gece gündüz çalıştıklarını, eğitimden ulaştırmaya, sağlıktan enerjiye kadar büyük atılımlar içerisinde olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye ekonomi modelinin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat üzerine inşa edildiğini vurgulayan Varank, salgın ve savaşın tetiklediği küresel krizlerin ülke üzerindeki olumsuz etkilerini, sanayide kesintisiz bir şekilde dönen çarklarla bertaraf ettiklerini dile getirdi.

Bakan Varank: Yaklaşık 20 milyar liralık yatırım yapılacak

Varank, Türkiye'de özel sektörün "arı" gibi çalıştığını, yatırımların devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ülkemizde organize sanayi bölgelerinin (OSB) sayısı 343'e ulaştı. Son 20 yılda üretimdeki parsel sayısı 5 katına çıkarak 57 bini buldu. Ancak OSB'lerdeki parseller artık sanayicimize yetmez oldu. Bu manada yeni OSB kurulumu ya da OSB'leri genişletmek için Türkiye'nin dört bir tarafında yer arayışlarımızı sürdürüyoruz. Hedefimiz önümüzdeki dönemde 500'ü yakalamak. İki gün önce Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarıyla İzmir, Adana, Sakarya ve Kocaeli'de devasa sanayi yatırımlarının startını verdik. Bu kararlarla fotovoltaik güneş paneli, şarj edilebilir hibrit otomobil ve batarya, bulaşık makinesi kapsülü ile maleik anhidrit üretimini kapsayan yaklaşık 20 milyar liralık yatırım yapılacak. Biz TOGG'un doğuştan elektrikli olması gerektiğini söylerken aslında bir vizyonu ortaya koymuştuk. Türkiye'nin elektrikli araç ve bataryada üretim üssü olabileceğini ilan etmiştik. İşte Japon otomotiv devi Toyota’nın, Sakarya’da yaklaşık 7 milyar liralık bütçeyle hayata geçireceği yeni nesil şarj edilebilir hibrit otomobil ve batarya yatırımı Türkiye'nin hedeflerini ve vizyonunu tahkim edecek. Yatırımın sonunda yılda 162 bin şarj edilebilir hibrit otomobil ve batarya üretilecek. Bu kararda yayımlanan yatırımlardan biri de Smart Enerji 7,5 milyar liranın üzerindeki yatırımıyla yılda 2 bin megavatın üzerinde fotovoltaik güneş paneli üretecek. Bu yatırımla 2 bin 300'ün üzerinde istihdam sağlanacak."

"İlk defa bulaşık makinelerinde kullanılan kapsül deterjan üretilecek"

Türkiye'nin güneş paneli üretiminde Avrupa'nın bir numarası olduğuna dikkati çeken Varank, şöyle konuştu:

"Bakınız hemen hemen hepimiz bulaşık makinesi kapsülü almışızdır. Bugüne kadar maalesef Türk malı bir kapsül deterjanımız yoktu, ithaldi. Bir firmamız şimdi Adana'da potansiyeli gördü inşallah orada büyük bir yatırım yapacak. Türkiye'de ilk defa bulaşık makinelerinde kullanılan kapsül deterjan üretilecek. Yatırımın sonunda yılda 2,4 milyar adet kapsül üretilecek. Yine endüstriyel olarak çok farklı alanlarda kullanılan maleik anhidrit ülkemizde üretilen bir ürün değildi. Kocaeli'de 3 milyar liranın üzerinde yatırımla yıllık 50 bin ton kapasiteli maleik anhidrit tesisinin faaliyete geçmesiyle, 100 milyon dolarlık ithalatın önüne geçeceğiz. Bu yatırımı Tataristan'dan bir yatırımcı yapıyor. Bu manada yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgi göstermesi bakımından oldukça değerli. Milli Teknoloji Hamlesi'ni tahkim edecek 20 milyar liralık bu büyük yatırım hamlesini önemsiyoruz, vatanımıza ve milletimize hayırlı uğurlu olsun."

Bakan Varank: Yaklaşık 20 milyar liralık yatırım yapılacak

Varank, Türkiye'nin ülkesine güvenen yatırımcılarıyla büyüdüğünü belirterek, her gün ülkenin dört bir tarafında açılışlardan açılışlara koştuklarını anlattı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı eleştiren Varank, şöyle devam etti:

"Bakınız, biz birileri gibi tekstil sektörüne bu işin geleceği yok diye bakmadık. Tekstil sektörü için vizyona, politikalar ortaya koymanın peşine düştük. Bakınız, bizde siyaset yapmış, şimdi de bir partinin Genel Başkanı olan Ali Babacan zamanında tekstilcileri toplayıp onlara şöyle konuşuyordu, 'Bu sektörlerde hayat yok. Sizin bu sektörlerden çıkmanız lazım.' Tersanecileri topluyordu. Onlara diyordu ki 'Artık tersanecilik alanında hayat yok. Sizin bu sektörlerden çıkmanız lazım.' Bugün Türkiye geldiği noktada dünyanın en teknolojik gemilerini üretebiliyor. Tekstil sektörümüz en fazla ticaret fazlası veren sektörümüz haline geldi. Dolayısıyla vizyoner olabilmek lazım. Geleceği doğru okumak lazım. İşte biz istihdamın dinamosu olan tekstil sektörünü de ihmal etmiyoruz."

Yüksek teknolojili sektörlere ihtimam gösterdikleri kadar, emek yoğun sektörlere de gereken desteği sağladıklarını vurgulayan Varank, tekstil sektörünün kaydettiği gelişmeyi dikkatle takip ettiklerini ifade etti.

Bakan Varank: Yaklaşık 20 milyar liralık yatırım yapılacak

"Yeni yatırım alanları açtık"

Sektörün cesur ve vizyoner adımlarını memnuniyetle karşıladıklarının altını çizen Varank, "Biz birileri gibi, tekstil sektörüne bu işin geleceği yok diye bakmadık.Tekstil sektörü için de vizyoner politikalar ortaya koymanın peşine düştük. İhtisas organize sanayi bölgeleriyle tekstil ve hazır giyim firmalarına yeni yatırım alanları açtık. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kurduğumuz tekstilkentler vasıtasıyla firmalara yeni sahalar kazandırdık" diye konuştu.

Bakan Varank, Nevşehir'de 250 kişiye ekmek kapısı olacak Nevşehir Acıgöl Tekstilkent'in temel atma törenini gerçekleştirdiklerini, yaklaşık 13 milyon lira bütçeli projenin tamamının kamu kaynakları ile karşılanacağını anlattı.

2 bin 200 metrekare kapalı alana sahip, toplam 12 bin metrekarelik alan üzerinde yükselecek 2 binanın tekstil atölyelerine kiralanacağını dile getiren Varank, daha şimdiden 2 firma ile görüşmelere başlandığını söyledi.

''Hayata geçen 8 projenin açılışını gerçekleştiriyoruz''

Acıgöl Tekstilkent'in, faaliyete geçtiğinde istihdam problemini büyük ölçüde çözeceğine işaret eden Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii biz buraya kadar sadece temel atma için gelmedik. Aynı zamanda bugün Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Ahiler Kalkınma Ajansının destekleriyle hayata geçen 8 projenin açılışını gerçekleştiriyoruz. Toplamda 41 milyon lira bütçeli 8 proje içerisinde Nevşehir'in turizm potansiyeline katkı sağlayacak çalışmalar bulunuyor. Bu projeler kapsamında, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından Kapadokya'nın merkezi Ortahisar'ın kentsel kimliğinin turizme kazandırılması için önemli çevre düzenlemeleri yapıldı. Ağırlıklı kadınların istihdam edildiği cam işleme, buklet, bez çanta ve seramik atölyeleri kuruldu, çalışanların çocukları için kreş ve oyun alanı inşa edildi. Nevşehir'in birçok ilçesine en modern kapalı sistem sulama tesisleri kazandırıldı. Şimdi buradan yakın zamanda Nevşehir’de hayata geçecek bir projenin de müjdesini paylaşmak istiyorum. KOP ve Kalkınma Ajansımızın desteklediği, jeotermal sağlık turizmine katkı sağlayacak 3,6 milyon lira bütçeli jeotermal su kaynaklarının iletim ve dağıtım hattı projesini kısa süre içerisinde Nevşehir turizmine kazandırmış olacağız. Gördüğünüz gibi biz Nevşehir'e sevgimizi imkanlarımızı seferber ederek gösteriyoruz, iş yaparak gösteriyoruz, eserler ortaya koyarak gösteriyoruz."

Varank, Türkiye'nin yatırım, istihdam, üretim ve ihracatla çok daha aydınlık günlere kavuşacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Yeter ki biz bir olalım, beraber olalım ve hep birlikte ay yıldızlı al bayrağımıza nasıl hizmet edelimin derdi, tasası içerisinde olalım. Her alanda Türkiye'de bir yatırım hamlesi var. Biz bunun meyvelerini inşallah önümüzdeki dönemde alacağız ama bunlar bir günde olmadı. Biz Türkiye'nin ihtiyacı olan altyapıları Türkiye'ye kazandırmasaydık bu yatırımlar gelmezdi. Bu katma değer oluşturulmazdı. Hani zaman zaman bizi eleştiriyorlar. Diyorlar ki 'siz taşa toprağa yatırım yapıyorsunuz. Betona yatırım yapıyorsunuz.' Evet yapıyoruz ama biz taşa toprağa yatırım yapmıyoruz. Biz Türkiye'nin ihmal edilmiş altyapılarına yatırım yapıyoruz. Keşke bizden önce bütün yolları birileri yapsaydı yollara para harcamasaydık. Köprülerimizi bizden önce birileri yapsaydı köprülere, tünellere harcamasaydık. Ben o yolu yapmazsam, köprüyü yapmazsam, limanları inşa etmezsem, ihracatçı malını nasıl gönderecek, nasıl satacak? Sırtına yükleyip mi götürecek? İşte o altyapılar ihmal edildiği için biz oralara yatırımlar yaptık. Ve şimdi o yatırımların karşılığını da almaya başladık."

Yapılan yatırımların önemine değinen Varank, bu yatırımların, Türkiye'nin büyüme rakamlarına burun kıvıranlara en net cevap olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından protokol üyelerinin katılımıyla butona basılarak temel atma töreni gerçekleştirildi.

Yorumlar (0)
15
açık
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 33 51
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Manisa FK 31 36
12. Keçiörengücü 30 36
13. Şanlıurfaspor 30 34
14. Ümraniye 30 34
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 31 14