Penturk Haber

ÖZÜR KRİZİNDEN SONRA İLK KEZ...

GÜNDEM

Erdoğan ve Biden Beylerbeyi Sarayı'nda bir araya geldi

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. İkili yemeğin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:
"Gündemde ön planda olan meselelere ilaveten bazı bölgesel ve küresel konuları da değerlendirme fırsatımız oldu. Özellikle Kuzey Afrika'daki son gelişmeleri değerlendirdik. ABD ile fikir birliği içinde olduğumuzu gördüğümüzü memnuniyetle ifade etmek isterim. En önemlisi iki NATO müttefiki olarak birbirimizin savunma ve güvenliğine olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Sayın Biden'ın heyetiyle, eşiyle birlikte yaptığı bu ziyaretin sonucunun bereketli olacağına inanıyorum. Bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğin korunması için ABD ile işbirliğimizi derinleştirerek, daha da etkin kılmaya kararlıyız. Bugünkü görüşmelerimiz bu bakımdan çok çok önemlidir. En üst düzeydeki temaslarımız aynı yoğunlukta devam edecektir."

Erdoğan'ın ardından açıklama yapan Jode Biden'ın sözlerinden öne çıkanlar şu şekilde:

"Neredeyse dört saat süren bir toplantımız oldu. Suriye konusunda siyasi geçiş sürecini gerçekleştirmek üzerine konuştuk. Türkiye, Suriye'de olanlardan dolayı ağır bir insancıl yükü taşımaktadır. Türk hükümeti ve halkı 1,6 milyon mülteciye kucak açmış durumda.

Atacağımız ortak adımlardan bahsettik. Kıbrıs konusunu da ele aldım. Ben Ada'yı ziyaret eden en kıdemli ABD'li yetkili oldum. Hem bölgenin hem de Ada halkının çıkarına olacak bir çözüm vardır. Bunun için gerginliğin düşürülmesi ve müzakere masasına geri dönülmesi gerekiyor.

Sayın Cumhurbaşkanı'na misafirperverliği için, ülkem adına da dostluğunuz için teşekkür ediyorum."

1,5 SAAT SÜRECEKTİ 4 SAAT SÜRDÜ

Beylerbeyi Sarayı'nda saat 14.30'da başlayan görüşme yaklaşık 4 saat sürdü. Başbakanlık kaynaklarından ise görüşmenin yaklaşık 1,5 saat süreceği belirtilmişti. Erdoğan ve Biden görüşmenin ardından saat 18.00 sıralarında kameralar karşısına geçerek bir basın toplantısı düzenledi.




Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.