Penturk Haber

MHP'li Lütfü Türkkan'dan çok çarpıcı soru önergesi

GÜNDEM

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Anadolu Ajansı'nın bazı hisselerinin Genl Müdür Kemal Öztürk'e satıldığı yönündeki iddiaları Meclis'e taşıdı. Türkkan, soru önergesine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yanıt vermesini istedi.

 Anadolu Ajansı'nın (AA) bazı hisselerinin Genel Müdür Kemal Öztürk'e satıldığı yönündeki iddialar bu kez Meclis gündemine taşındı. AA'nın konuyla ilgili yaptığı 'Satış işlemi doğru ancak satış Öztürk'e değil genel müdürlük makamına yapıldı' yönündeki açıklamasının ardındanMHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, konunun muhatabı olan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yanıtlamasın istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.
Yazılı soru önergesinde, daha önce yüzde 47.75 hissesi Hazine'ye, diğer kısmı da ajansı kuran Atatürk'ün arkadaşlarının varislerine ait olan Anadolu Ajansı'nda sermaye artırımına gidildiğini belirten Türkkan, Hazine'nin 30 bin liralık sermaye artırımına 14 bin 325 lira ile katılarak hisse oranını koruduğunu, ortada kalan yüzde 25.65 oranındaki hissenin ise AA Yönetim Kurulu kararı ile Hazine'ye devri ya da satışı yerine Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk'e satıldığını, Genel Müdür Öztürk'ün 12 bin 825 TL karşılığı AA'nın dörtte birine sahip olduğunu öne sürdü.
Türkkan, Sayıştay'ın bu satışa karşı çıkarak o hisselerin Hazine'ye devredilmesi gerektiğini belirtmesine rağmen Genel Müdür Kemal Öztürk'ün, Sayıştay raporuna, 'KİT değiliz, bizi denetleyemezsiniz' karşılığını verdiğini de önergesinde belirtti.
'DOĞRUYSA GEREKÇESİ?'
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a, Anadolu Ajansı'nda neden sermaye artırımına gitme gereği duyulduğunu soran Türkkan, Hazine'nin sermaye artırımına 14 bin 325 lira ile katılarak hisse oranını korurken, ortada kalan yüzde 25.65 oranındaki hissenin Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk'e satıldığının doğru olup olmadığını, eğer doğruysa bu hissenin hangi gerekçeyle Hazine'ye devri ya da satışı yerine Genel Müdür Öztürk'e satıldığı sorusuna yanıt vermesini istedi.
AA'NIN AÇIKLAMASI
AA, söz konusu iddialarla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesi nedeniyle şirkette sermaye miktarının 50 bin Türk Lirasına çıkartılması zorunlu hale gelmiştir. Kurulduğu günden itibaren hisselerinin yüzde ellisinden fazlası doğrudan devlette ait olmamasına özen gösterildiğinden sermaye artırımında hisseler Hazine Müsteşarlığı tarafından alınmamıştır. Arttırılan hisseler Anadolu Ajansı A.Ş tüzel kişiliği üzerine alınmak istenmiş ancak kanunen bu mümkün olmamıştır. Bunun üzerine arttırılan hisseler Genel Müdürlük makamı üzerine alınmış ancak hisselerin üzerindeki tüm kullanma, oy ve kar payı hakları, her türlü idari ve mali haklar, Hazine Müsteşarlığı'na devredilmiştir. Ayrıca hisselerin her Genel Müdür değişiminde yeni Genel Müdürlük makamına devredilmesi taahhüt altına alınmıştır.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.