Penturk Haber

Atatürk Turancı mıydı ? Hasan Çelik Yazdı

GÜNDEM

Milliyetçi Hareket Partisi Siyaset ve Liderlik Okulu'nu birincilikle bitiren Hasan Çelik Atatürk özelinde bir değerlendirme yazısı kaleme aldı.

Uzun zamandır yaptığı çalışma ve entellektürl anlamdaki fikri ve düşünsel değelendirmeleri ile tüm entellektüel çevrelerin teveccühüne mazhar olan Hasan Çelik önemli bir değerlendirmeyi daha kale kaleme aldı. 

Atatürk Turancı mıydı?

Tarihte şahsiyetler üzerinden taraf tutmak insanı cok acayip deli saçması şeyleri düşünmeye sevk edebiliyor.

Genel anlamda Türk Milliyetçilerinde de bu anlamda bir kafa karışıklığı var. 19.yy sonlarından 21.yy'la kadar geçen sürede Türk Milliyetçiliği fikrini savunanlara ve o uğurda bedel ödeyen fikir adamları, askerler ve siyasetçiler oldu.

Yusuf Akçura'ın, Gaspıralı'nın ve Gökalp' in etkileri diğer bütün isimlerden daha fazla olduğu bir gerçek. Bu isimler İmparatorluğun son döneminden Cumhuriyetin ilk dönemine kadar topluma yön veren isimler oldular. Daha sonraki sürede de Atsız'ın etkisini görüyoruz.

Türk Milliyetçiliği fikrini oluşturan bileşenler var. Bunların başında bağımsızlık, İstiklal ve eşitlik ve kardeşlik geliyor. Bağımsızlığa giden yolda bir kaç farklı yol denenmemiş de değildir, bunları İslamcılık ve Osmanlıcılık olarak da belirtebiliriz.

Devamı için TIKLAYINIZ 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.