Penturk Haber

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: Fırsatları değerlendiremediğimiz takdirde, yarın çok geç olacak

EKONOMİ

Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Orhan Turan, dünyada yaşanan küresel enflasyonun yükseldiği ve büyümenin baskı altında olduğu bir dönemden geçildiğini bir kez daha söyledi.

Orhan Turan, dünyada 14 yıldan beri uygulanan gevşek ve parasal genişleme politikalarının sonuna gelindiğini, Türkiye'nin akranlarından ayrı bir politika gösterdiğini ifade ederek "Bugün bu değişen global süreci yakalayamadığımız, var olan fırsatları değerlendiremediğimiz zaman, yarın çok geç olacak."

Küresel ekonomi ve global temaların yakalanması çok zor bir hızda değiştiğini söyleyen Orhan Turan, global para politikasındaki hızlı değişimi de buna örnek olarak gösterdi.

“2008 yılı global finans krizinden sonra gördüğümüz ve Kovid-19 ile büyük kapanma ile devam eden zamanda dünya ekonomisi muazzam bir likidite enjeksiyonuna yani parasal genişlemeye ve düşük faiz ortamına maruz kaldı.

Bugün geldiğimiz nokta ise yüksek küresel enflasyon ve özellikle global para politikasında önemli bir paradigma değişimi olduğunu görüyoruz. Daha net ifade etmem gerekirse; geride bıraktığımız 14 yıllık vadedeki genişlemeci global para politikası dönemi kapanıyor. Önümüzdeki dönemde Fed ve Avrupa Merkez Bankası başta olmak üzere faiz artışları ve bilanço küçültme devam edecek.”

Global görünüm lehimize değil

Küresel ekonomide bol para döneminin azaldığı ve finansman koşulların geçmişe göre daha zor olacağı bir döneme girildiğine dikkat çeken Orhan Turan, Türkiye'nin bu dönemde, akranların aksine, farklı bir politika tercihi ortaya koyduğunu gösterdi.

“Bugün, dünyada akran ülkelere baktığımızda en yüksek enflasyona son derece yüksek risk primine sahip ülke konumundayız. Unutmayalım ki, yakın geçmişte yaşadığımız ekonomik zorluk dönemleri, global rüzgarların arkamızdan estiği dönemlerdi ve bu zorluklarla bir şekilde mücadele edebildik.

Oysa şu an global ekonominin geçmekte olduğu döngüde rüzgar önümüzden esmekte ve işimizi çok daha fazla zorlaştırmakta. Artık global görünüm de lehimize değil.”

Enflasyonla mücadele vurgusu

Global ekonomide bugün dijitalleşme, iklim değişikliği, arz zincirlerinin yer değiştirmesi, istihdamın farklılaşması gibi konularda önemli değişimlere şahit olunduğunu söyleyen Orhan Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İçeride yaşadığımız enflasyon sorununu çözmeden az evvel değindiğim adımlara konsantre olmamız, global ekonomiye uyum sağlamamız ve var olan döngüyü yakalamamız çok zor gözüküyor.

Dolayısıyla öncelikle içerideki son derece yüksek olan enflasyonla doğru yöntemlerle mücadele ederek bu sorunu çözmek, hızla değişmekte olan global temaları doğru okumak, global yarışta yerimizi hızla almak gerekiyor. Bugün bu değişen global süreci yakalayamadığımız, var olan fırsatları değerlendiremediğimiz zaman, yarın çok geç olacak.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.