Penturk Haber

"Irak krizinin Türkiye'ye faturası 8.5 milyar dolar"

EKONOMİ

CHP, Irak'ta yaşanan krizin Türkiye'ye faturasını hesapladı.Hazırlanan rapora göre,krizin faturası bölgeye yapılan ihracatın gerilemesi, müteahhitlik sektöründe yaşanacak sıkıntılarla birlikte hesaplandığında 8-8,5 milyar dolara ulaşacak.

 CHP, Irak'ta yaşanan krizin Türkiye'ye faturasını hesapladı. 96. Ekonomik Görünüm Raporu'nu tamamlayan CHP, Irak krizini ve Türkiye ekonomisi üzerine olası etkilerini mercek altına aldı. Rapora göre, petrolün varil fiyatının artmasıyla Türkiye'nin enerji faturası 4,5 milyar dolar kabaracak, bölgeye yapılan ihracat 2,5 milyar dolara yakın azalacak, ihracata bağlı taşımacılık hizmetleri ve krizin Türk müteahhitlerinin bölgedeki işlerine yapacağı etkiyle fatura 8,5 milyar doları bulacak.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın koordinasyonunda hazırlanan "Irak Krizi ve Türkiye Ekonomisi Üzerine Olası Etkilerinin" değerlendirildiği 96. Ekonomik Görünüm Raporu yayımlandı. CHP'den yapılan açıklamaya göre raporda, komşularla sıfır sorun noktasından, sorunsuz sıfır komşu noktasına gelindiği, bu durumun ülkenin itibarına zarar verdiği, Türkiye'ye yönelik ekonomik, siyasi ve sosyal riskleri artırdığı belirtildi. Bu durumun örneğinin de Musul'da Türk Konsolosluğu çalışanları, özel harekatçılar ve çocuklar dahil 49 Türk vatandaşı ile 31 TIR şoförünün rehin alınması olduğunun kaydedildiği raporda, artan risklerin kısa, orta ve uzun vade de ekonomiye ilave yükler getireceği savunuldu. Raporda, 11 Haziran'da, IŞİD'in Türkiye'nin Musul Konsolosluğu'na saldırması ve görevlilerin rehin alınmasıyla başlayan süreçte Türkiye'de para ve sermaye piyasalarında yaşanan gelişmeler de ele alındı.

 

 

FATURA AĞIR

Raporda ayrıca "Tüm bunların yanında Türkiye'nin bölgeye ihracatının zarar görmesi, karayolu ihraç taşımalarına da büyük darbe vuracak. Nitekim, Türkiye'nin karayoluyla toplam ihraç taşımalarının neredeyse yarısı Irak başta olmak üzere Ortadoğu bölgesine yapılıyor.

 

Bölgeye yapılan ihracatın gerilemesi Türkiye'nin ulaştırma sektörünü de olumsuz etkileyecek. Tüm bu etkiler ve müteahhitlik sektöründe yaşanacak sıkıntılarla birlikte hesaplandığında Irak krizinin derinleşmesi veya uzaması durumunda cari açık üzerinde yaratacağı ilave toplam yük GSYH'ya oran olarak 1 puana kadar, yani 8-8,5 milyar dolara ulaşacak. Krizin boyutu daha da artar veya petrol fiyatları 120 dolarların üzerine giderse bu maliyetin çok daha yukarılara çıkması da söz konusu olabilecek" değerlendirmesine yer verildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.