Penturk Haber

Elektrik piyasasına yeni düzenleme

EKONOMİ

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda, elektrik piyasasını yeniden düzenleyen, ''Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı'' üzerindeki görüşmelere devam edildi.

 Komisyonda, tasarının, ''çantacı'' olarak isimlendirilen kişilerin, faaliyet lisanslarını ticari araç haline getirmelerinin önüne geçebilmek amacıyla getirilen ''ön lisans'' düzenlemesine ilişkin maddesi de ele alındı.
Hükümet adına bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, elektrik piyasası faaliyetlerine katılım için gerekli olan ön lisans düzenlemesine değindi. Kilci, buradaki amaçlarının yatırımcıya zorluk çıkarmak olmadığını, çantacı olarak isimlendirilen kişilerin, lisansı, el değiştirerek bir ticari araç haline getirmelerini önlemeye çalıştıklarını kaydetti.
CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, ''çantacılığın'' Türkiye'de çok yanlış anlaşıldığını ifade etti. Değirmendereli, ''Maden ocaklarının yüzde 90'ı, teknik araştırma ile bulunmadı. Çantacı diye tabir edilen kişiler o bölgelerde madeni yerinde tespit etti. 'Ön hazırlık' dediğimiz ön lisans ile bu işleri zorlaştırıyoruz. Sadece büyük şirketlerin sektöre girmesinin önünü açıyorsunuz'' dedi.
CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş ise tasarıda çantacılığın ortadan kaldırılması için getirilen bazı düzenlemelerin, aslında çantacılığı artıracağını savundu. Tasarının, yatırımcıya, hisse devrinde bile izin alma zorunluluğu getirdiğini kaydeden Özgümüş, bu uygulamanın yanlış olacağını söyledi.
Müsteşar Kilci ise hisse değişimlerinin ne tür manipülasyonlara neden olacağının bilinemeyeceğini, geçmişte bu yüzden bazı sıkıntıların yaşandığını, bu nedenle söz konusu düzenlemenin yararlı olacağına inandıklarını ifade etti.
Komisyonda yenilenebilir enerji yatırımları ile ilgili sorunlar da gündeme geldi. Komisyon Başkanı Mücahit Fındıklı, yatırım izni alınmasına ilişkin bürokratik işlemlerin çok uzun sürdüğünü, bu işlemlerin tek bir noktada toplanmasının yararlı olacağını dile getirdi. Fındıklı, yasal bir değişikliğe gerek kalmadan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın böyle bir sistem oluşturabileceğini söyledi.
Bugünkü görüşmelerle birlikte tasarının ilk 6 maddesi kabul edildi. Tasarının bugün kabul edilen 3 maddesi, elektrik piyasası faaliyetlerinde lisans ve ön lisan alma koşullarını düzenliyor.
Komisyon yarın saat 11.00'de görüşmelere devam edecek.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.