Penturk Haber

Dershaneler kapanacak mı?

EĞİTİM

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, eğitim sistemi ile ilgili akıllara takılan tüm sorulara yanıt verdi. Bakan Avcı, 28 Şubat mağduru öğretmenlerden meslek liseleri ve imam hatip liselerine, dershanelerde görev yapan öğretmenlerden lise kontenjanlarına kadar tüm merak edilenlere net yanıt verdi.

 Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, düzenlediği basın toplantısında hem öğrencileri hem de öğretmenleri ilgilendiren çok önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Avcı dershanelerin kapatılıp kapatılmayacağı konusundaki son noktayı da koydu: 2014-2015 döneminde dershaneler kapatılacak...
Bakan Nabi Avcı, 28 Şubat döneminde görevinden uzaklaştırılan tüm öğretmenlerin yeniden mesleklerine dönebileceklerini duyururken dershanelerin kapanmasının ardından öğretmenlerin milli eğitim sistemine dahil edileceğini kaydetti.
Bakan Avcı meslek liseleri ve imam hatip liselerinin Anadolu liseleri kazanılamadığı için gidilen okullar olmadığını ifade ederek “Halktan ciddi bir imam hatip talebi var” dedi.
İşte Bakan Avcı'nın eğitim sistemine dair o önemli açıklamaları:
28 Şubat sürecinde mağdur olan öğretmenlerimiz tekrar göreve başlayabilecek. Sayıları henüz net değil. Herhangi bir şekilde o dönemde haksızlık sonucu görevinden ayrıldığını düşünen herkes başvurabilecek. Torba kanun mağdur olan öğretmenlerimizin dönmesi için altyapı oluşturdu.
LİSE KAYITLARINDA KONTENJANLAR
Kamuoyunda şöyle bir algı oluşturuluyor o yanlış: Herkesin birinci önceliği Anadolu lisesi. Ama bunu yapamayan öğrenciler zorunlu olarak meslek liseleri veya imam hatiplere gidecekler. Böyle bir şey yok. Bütün öğrencilerin birinci önceliği Anadolu liseleri değil. Meslek liseleri ve imam hatipler Anadolu liseleri kazanılamadığı için gidilen okullar değil.
"HALKTAN İMAM HATİP TALEBİ VAR"
Pek öğrenci ve aile için meslek liseleri ve imam hatipleri birinci tercih. Halktan ciddi bir imam hatip talebi var. Özellikle kız imam hatip okulları için bir talep var. Açık lise için de toplumdan bir talep var. Bazı aileler ancak böyle bir düzenleme içinde çocukların ı okula göndermeye razı oluyorlar.
SBS YERİNE YENİ SINAV YOK
Öğrencilerin yıl içinde girdikleri sınavları daha denetimli yaparak notların daha güvenli olmasını yapmaya çalışıyoruz. SBS yerine yeni sınavlar icat etmiyoruz. Okullarda zaten yapılmakta olan sınavların MEB’nin denetiminde yapmayı planlıyoruz.
DERSHANELER NE OLACAK
Dershanelerle ilgili tartışmalar bugünün meselesi değil. “MEB Bakanı değişti, ve bakan dershanelerin kapatılmasına karar verdi” böyle bir şey yok. Sayın Başbakan da üç yıldır bunu defalarca tekrarladı. Bu bir kapatmadan ziyade bir dönüştürme diyebiliriz. Dershaneleri tek bir sınava yönelik kurumlar yerine eğitim kurumlarına dönüştürme çalışmaları var. Ocak ayında dershaneler kayıtlara başlıyorlar. Acele etmeyin açıklaması yaptığım tarihte dershaneler kayıt yapmaya başlamıştı.
Kayıt olan öğrenciler 2014 haziranına kadar devam edecekler. Dolayısıyla dersanelere kayıt olmuş öğrenciler 2014 haziranına kadar ücretlerini ödediler ve kurslarına başladılar. Dersaneler konusunda dönüştürme programının gerçekleşmesi, için yasal düzenleme gerekiyor. O ancak meclis açıldıktan sonra yapılabilir. Bakanlık olarak tek başımıza yapabileceğimiz bir düzenleme değil.
Ancak o zaman dershaneler özel okula dönüşebilir. O zaman ancak 2014-2015 der yılından itibaren geçerli olur. Bize gelen talep “süre verin” şeklindeydi. Sayın Başbakan’ın ilk açıklama yaptığı günden bu yana 3 yıl geçti. Baktığınızda 4 yıllık bir süre geçmiş olacak. Köklü kurumlar dönüşümü gerçekleştirmeye başladılar. Daha küçük kurumlar birleşerek benzer bir dönüşümü gerçekleştirebilir.
DERSANE ÖĞRETMENLERİ MİLLİ EĞİTİMİ SİSTEMİNE ENTEGRE OLACAK
Başka teşvikler de düşünüyoruz. Arsa, kredi kolaylıkları gibi. Dershanelerde çalışmakta olan öğretmenlerin milli eğitim sistemine entegre edilebilmeleri için de hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ne öğrencileri ne velileri ne de işletmecileri mağdur etmeyecek bir sistem içinde meseleyi çözmeye çalışıyoruz.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.