Penturk Haber

Molla'nın ziyaretinde Anıtkabir yok

DÜNYA

Suriye gibi kritik konularda görüş ayrılıklarının yaşandığı bir dönemde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine, bugünTürkiye'yi ziyaret edecek.

 İran Cumhurbaşkanı Dr. Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine, 9-10 Haziran 2014 tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret edecek.

Bu, Cumhurbaşkanı Gül'ün, İran İslam Cumhuriyeti'ne 13-16 Şubat 2011 tarihlerinde gerçekleştirdikleri ziyaretin ardından İran'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyaret olacak.

Bu vesileyle gerçekleştirilecek görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanısıra güncel bölgesel ve uluslararası konuların da ele alınması öngörülüyor.

 

Ziyaret sırasında ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 28-29 Ocak 2014 tarihlerindeki İran ziyaretleri sırasında kurulması kararlaştırılan Türkiye -İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin Birinci Toplantısı da Konuk Cumhurbaşkanı ve Başbakan Erdoğan'ın riyasetinde düzenlenecek.

 

Ruhani'nin ziyareti, geleneksel komşuluk ilişkilerinin ötesinde derin tarihi ve kültürel bağlara sahip olunan İran'la son dönemde gelişme gösteren ilişkilerin daha da ileriye taşınmasına katkı sağlaması bekleniyor. 

 

 

YİNE ANITKABİR'İ ZİYARET ETMEYECEK

 

Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasında cumhurbaşkanları düzeyindeki protokolleri uygulama geleneğinde Anıtkabir ziyaretlerinin yer almadığını bildirdi.

 

Sever, AA muhabirinin, "Ankara'ya gelecek İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin bugünkü resmi programında Anıtkabir ziyaretinin yer alıp almayacağına ilişkin" sorusunu yanıtladı.

Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasında cumhurbaşkanları düzeyindeki protokolleri uygulama geleneğinde anıt mezar ziyaretlerinin yer almadığına işaret eden Sever, şunları kaydetti:

 "10. Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer, 17-18 Haziran 2002 ve Sayın Cumhurbaşkanımızın 13-16 Şubat 2011 tarihlerinde İran'a yaptıkları devlet ziyaretleri programlarında İmam Humeyni'nin kabrini ziyaretlerine yer verilmemiştir . Bundan önce Ankara'ya gelmiş olan son İran Cumhurbaşkanı Sayın Haşimi Rafsancani'nin 1991 ve 1996 yıllarında, dönemin cumhurbaşkanları Sayın Turgut Özal ve Sayın Süleyman Demirel'in davetlisi olarak ülkemize yapmış olduğu resmi ziyaretlerin programında Anıtkabir'e ziyaret yer almamıştır." 

 

İRAN RUHANİ'NİN TÜRKİYE ZİYARETİNİ KONUŞUYOR:

 

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin bugün Türkiye'ye yapacağı resmi ziyaret İran medyasında haber ve yorumlarla değerlendiriliyor .

 

TEHRANTİMES: SURİYE KONUSUNDA FARKLI GÖRÜŞLER VAR-

 

Tehran Times gazetesi , Ruhani'nin Türkiye ziyaretinin 1996 yılında dönemin cumhurbaşkanı Haşemi Rafsancani'nin yaptığı ziyaretten bu yana cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret olduğuna dikkat çekiyor ve diplomatik kaynaklara dayanarak altı anlaşmanın imzalanacağını vurguluyor. Görüşmelerde Suriye'nin en önemli bölgesel konulardan birinin olacağını anlatan gazete " Türkiye ve İran'ın Suriye konusunda farklı görüşmeleri var. İran, Beşar Esad'ın en önemli destekçilerinden biri olarak bilinirken Türkiye , Esad'ın devredilmesi için aktif çaba gösterdi" yorumunu yaptıktan sonra "Ruhani ve Erdoğan, geçen Ocak ayında Türk Başkanını Tahran ziyareti sırasında görüştüler ama her iki ülkenin Suriye konusundaki pozisyonlarını korudular " sözlerini ekliyor.

 

PRESSTV: YAPTIRIMLARIN NEDENİYLE İKİLİ TİCARET YÜZDE 15.6 AZALDI

 

İngilizce yayın yapan İranlı TV kanalı PressTV ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ile ticaretin bu ülkeye uygulanan yaptırımların nedeniyle azaldığını söylediğine dikkat çekerek girdiği haberinde bu yılın ilk çeyreğinde ticaret hacminin geçen yılın eş dönemine göre yüzde 15.6 oranında gerilediğini belirtti. Gazete , İran'ın Ankara Büyükelçisi Alirıza Bigdeli'ye atfen Ocak'ta imzalanan tercihli ticaret anlaşmasının yürürlüğüne girmesiyle ticaretin artmasına zemin hazırlanabileceğini söylediğini anlattı.

 

 

MEHR: ORTAK KONULAR VE PROBLEMLER GÖRÜŞÜLECEK

 

 "İran ve Türkiye ortak konular ve problemleri görüşecek" başlığını kullanan Mehr Haber Ajansı ise, Hasan Ruhani'nin üst düzey Türk yetkilileriyle iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel konuları ve ortak sorunları görüşeceğini söyledi. Haberde ayrıca ziyarete ilişkin olarak her iki başkentte yayınlanan açıklamada ikili ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yapıldığına dikkat çekiliyor.

 

 

FARS: RUHANİ ULUSLARARASI VE BÖLGESEL GELİŞMELERİ GÖRÜŞECEK

 

Iranlı haber ajansı Fars, Ruhani'nin " uluslararası alanda ve bölgede meydana gelen son gelişmeleri ile bağları yeniden canlandırmak için yeni olanaklarını araştırmak üzere" Türkiye'yi ziyaret edeceğini kaydediyor. Fars "İran ve Türkiye , son yıllarda ekonomi , güvenlik , ticaret, eğitim , enerji ve kültür gibi tüm alanlarda işbirliğini geliştirdi " diye yazıyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.