Penturk Haber

Batı'nın işgal listesinde 30 ülke daha var

DÜNYA

Mali'yi işgal eden Batı ülkelerinin hedefinde 30 ülke daha olduğu iddia edildi. siyaset bilimci Jay Ulfelder'in hazırladığı rapora göre 2013'te darbeye maruz kalacağı öngörülen ülkeler içinde Suriye ile birlikte Müslüman Afrika'nın tamamı yer alıyor.

 Amerikan Washington Post gazetesinde yayımlanan bir makalede, siyaset bilimci Jay Ulfelder'in raporu dikkate alınarak çoğunluğu Pan-sahel diye nitelenen Batı ve Kuzey Afrika'daki Müslüman ülkelerin yer aldığı 30 rejimin bu yıl içinde muhtemel bir askeri ve siyasi darbeyle karşılaşabileceği ileri sürüldü.

Dünya üzerinde darbe riskinin yüksek olduğu 30 ülke için bir harita oluşturan Jay Ulfelder, haritada en yüksek darbe ihtimalinin olduğu 5 ülke kırmızı , ondan sonraki riskin yüksek olduğu 5 ülke turuncu , darbe ihtimalinin sürdüğü diğer ülkeler ise sarı renkle belirtildi .

Raporda en riskli bölge olarak Africa'nın Sahel bölgesi gösterilirken, burada dikkat çeken nokta ise darbe ihtimali yüksek ülkelerin çoğunun Müslüman rejime sahip olmaları . Bu alanlarda ayrıca El Kaide örgütünün etkinliğine dikkat çekilmekte.

DARBE RİSKİ OLAN ÜLKELER

Ulfelder'in raporunda risk altındaki ülkelerden bazıları şöyle: Sudan, Liberya, Madagaskar, Suriye, Yemen , Çad, Afganistan, Bangladeş, Nijerya, Moritanya, Yemen , Ekvator, Haiti, Kamboçya, Doğu Timor

RAPORU MATEMATİKSEL VERİLERLE HAZIRLAMIŞ

Raporunu hazırlayan Ulfelder, bu ülkeleri belirlerken neleri dikkate aldığınıysa şöyle anlatıyor: 
"Buradaki darbe ihtimalleri matematiksel verilerle tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra Ocak 2012 ile Aralık 2012 arasında meydana gelen olayların değerlendirildiği araştırmalar da kullanılmıştır. Rapordaki bir diğer etkin madde ise ülkelerin izlediği dış politikalar olmuştur."

Haber7

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.