Penturk Haber

ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’den çarpıcı açıklama

DÜNYA

Etkinliğe katılan Amerika'nın eski Suriye Özel temsilcisi ve Ankara eski büyükelçisi James Jeffrey, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği ile Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği "İstanbul Güvenlik Konferansı 2022" 25-26 Mayıs tarihlerinde gerçekleşti.

Bu yıl "Kim kazanacak? Diplomasi mi Caydırıcılık mı?"

Etkinlikte, Ukrayna'da savaş olmak üzere, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği ve Türkiye'nin pozisyonu tartışılırken, Türkiye'nin NATO'ya üyeliğinin 70. yılı kutlandı.

OLAĞANÜSTÜ DİPLOMATİK OYUNCU

Amerika'nın Atina'yla askeri işbirliğini artırması ve Yunanistan'ın Türkiye'nin yerini doldurmaya çalışmasını yorumlayan James Jeffrey, "Akdeniz'den Levant'a, Karadeniz'den Balkanlar'a kadar geniş bir Avrasya coğrafyasında Türkiye'nin jeostratejik yerini doldurabilecek hiçbir ülke yok.

Türkiye satınalma gücü paritesine göre dünyanın 11. ya da 12. büyük ekonomisi. NATO'da ikinci en büyük orduya sahip ve çok iyi savaşıyor, çok sofistike diplomatik ilişkilere sahip.

Türkiye olağanüstü bir diplomatik oyuncu. Ukrayna'yı silahlandırmadan, diplomatik inisiyatiflere, bir uzlaşmacı çözüm bulmaya çalışmasından, Möntrö anlaşmasına ve hava sahasına kapatmaya kadar, Ukrayna çatışmasındaki rolü olağanüstü. Tüm bunlar çok cesur adımlar ve savaşın gidişatı üzerinde muazzam bir etkiye sahip. Dolayısıyla Türkiye'nin yeri doldurulamaz."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.