Penturk Haber

4G için imzalar atıldı

BİLİM-TEK

Aselsan AŞ ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında Dördüncü Nesil Haberleşme Teknolojisi Geliştirme (ULAK) Projesi ile ilgili 46 milyon 800 bin dolar tutarında sözleşme imzalandı. Peki 4G nedir, ne işe yarar?

 Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasında,

''Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile ASELSAN AŞ arasında Dördüncü Nesil (4G/LTE) Haberleşme Teknolojisi Geliştirme (ULAK) Projesi ile ilgili olarak 13 Şubat 2013 tarihinde 46 Milyon 800 Bin ABD Doları tutarında bir sözleşme imzalanmıştır'' denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Söz konusu sözleşme kapsamında,- Ülkemizde ilk kez, 4. nesil teknolojiye sahip baz istasyonlarının, yurt içi imkanlarla hem yazılım hem de donanım bileşenleri ile birlikte geliştirilerek telekom ve mobil operatörlerinin kullanımına sunulması,- Kamu güvenliği haberleşme ağları için 4. nesil haberleşme teknolojisine sahip geniş bantlı baz istasyonlarının geliştirilmesi ve bu baz istasyonlarının dar bantlı sistemlerle entegrasyonunun gerçekleştirilmesi ,- 4. nesil haberleşme teknolojilerinin taktik saha ve elektronik harp koşullarında kullanımına yönelik çalışılması hedeflenmektedir. Projenin 2016 yılında tamamlanması planlanmaktadır.''

4G NEDİR?

Telekomünikasyon'da 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 3G ve 2G standartlarının devamıdır. Diğer GSM standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir.

Bağlantı hızı, cep telefonlarında 100 Mbps , wi-fi ağlarda 1Gbps'dir. Aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır.

1G, analog cep telefonlarını temsil ederken 2G dijital cep telefonlarını temsil ediyor.
4G telefonlar daha da yüksek bir hız vaadetse de, bu hıza ulaşmak her zaman mümkün olmayabiliyor. "4G" adını taşıyan çok sayıda teknoloji mevcut ve bu nedenle terim, neredeyse anlamını yitiriyor. 4G teknolojileri arasında HSPA+ 21 /42, WiMAX ve LTE bulunuyor. Bazılarına göre sadece LTE gerçek 4G.

4G'NİN AVANTAJLARI

4G, özellikle video seyredenler, cep telefonu ile laptop'unu internete bağlayanlar için büyük bir fark oluşturabiliyor.

4G, genellikle büyük miktarlarda veri transferi yapıldığında önemli bir avantaj sağlıyor. Ancak burada da hizmet sağlayıcısının kotaları devreye giriyor. Bu konuya dikkat etmek gerekiyor, zira 4G'nin sunduğu yüksek hız ile kotanızı çabucak tüketebiliyorsunuz.

4G'nin sunulmadığı bir yerde veya 4G'nin kapsama alanına girmeyen bir yerde bulunuyorsanız, 4G'li bir cebe sahip olmanın hiçbir anlamı olmayacaktır. LTE'li ceplerde 4G'nin pil tületiminin çok olması büyük bir dezavantaj.

-5 dakikalık bir şarkıyı WCDMA 100 saniye, HSPA 10 saniyede ve LTE 0.38 saniyede sunuyor.

-74 dakikalık bir albümü ise WCDMA 4 saat, HSPA 25 dakika ve LTE 54 saniyede indirebiliyor.

-160 dakikalık bir DVD filmi WCDMA 21 saat, HSPA 2 saat ve LTE 4,8 dakikada getirebiliyor.

-HD kalitesindeki 1 saatlik film , WCDMA ile 3 gün, HSPA ile 8 saat ve LTE ile 15 dakikada bilgisayara yüklenebiliyor .

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.