Son Dakika

Özcan Yeniçeri: Türk Milleti dişlerini sıkarak gelişmeleri izliyor

Hükümetin PKK'ya karşı yürüttüğü mücadele ve müzakere süreci siyasi partiler ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinden oluşan konuklarla İskele Sancak'ta masaya yatırıldı. Konuklar arasında milliyet tartışması yaşandı. „

SİYASET 04.02.2013, 03:25 04.02.2013, 03:27
 Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunumuyla ekrana gelen İskele Sancak'ta bu hafta, anayasa tartışmalarını mercek altına alındı.

Programa TESEV Başkanı Can Paker , MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, CHP eski Milletvekili Şükrü Elekdağ ve Zaman gazetesi yazarı  Mümtazer Türköne katıldı.

Programda, anayasada vatandaş tanımının nasıl olması gerektiği, 'Türk milleti' ifadesinin anayasadan çıkarılırsa nelerin yaşanabileceği, üst kimlik tartışmaları ve Meclis'teki siyasi partilerin bu konuda ne düşündüğü değerlendirildi.

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunumuyla ekrana gelen İskele Sancak bu hafta, Türkiye'nin en önemli tartışma konularından birini mercek altına aldı. Anayasadaki vatandaşlık tanımının tartışıldığı programda, 'Türk milleti' ifadesinin anayasadan çıkarılması durumunda yaşanacaklar değerlendirildi. 

Programda, Meclis'teki siyasi partilerin bu konuda hangi noktada durduğu, eşit vatandaşlık sorununun nasıl çözümleneceği değerlendirildi. İskele Sancak'ta, "Türklük üst kimliği yerine Türkiyelilik üst kimliği gelirse Türkiye Yugoslavyalılaşır mı? CHP'de başlayan ırkçılık tartışmalarının bu konuyla ilgisi ne? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı birlik beraberlik duygularını geliştirir mi yoksa bir arada yaşama kültürünü olumsuz mu etkiler?" sorularına cevap arandı.

ANKARA'DAKİ PATLAMA HAKKINDA İLGİNÇ İDDİALAR

Programda öncelikle Ankara'daki ABD Büyükelçiliği'ndeki canlı bomba olayı ele alındı. Program konuklarından Can Paker olayın ardında İran olabileceğini dile getirirken MHP'li Özcan Yeniçeri'den ilginç bir açıklama geldi. Özcan Yeniçeri ABD elçiliğindeki çoğu personelin birkaç gün önceden Sofya'ya gittiğini, operasyondan sanki haberdarmış gibi elçilikten uzakta kaldıklarını söyledi.

CHP milletvekili Şükrü Elekdağ Kürt sorununun çözümüne ilişkin hükümetin önemli adımlar attığını yeni müzakere sürecinden ise bir sonuç beklemediğini belirtirken bundan önce atılan Habur süreci ve Oslo'da PKK temsilcileri ile yapılan görüşmelerde yaşananları hatırlattı.

Gazeteci  Mümtazer Türköne, hükümetin sorunu çözümüne ilişkin adımlarının çok önemli olduğunu ve ilk kez sonuç almaya yönelik umutvar olduklarını belirtirken tarafların attığı adımların öncekilerden farklı olarak çok ihtiyatlı gittiğine dikkat çekti.

Programa telefonla bağlanan Ahmet Türk, İmralı ile yeniden görüşmeye yönelik kendisinin bir bilgisi olmadığını, yeni bir görüşme için izin beklediklerini söyledi.

CANLI YAYINA BAĞLANAN TÜRK'TEN SÜREÇLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Sürecin sekteye uğradığına inanmadığını söyleyen Ahmet Türk, bugün hükümet ve tarafların olayı sonlandırmak için çaba harcadığını ve halkın bu olaya sıcak yaklaşımının kendisine umut verdiğini dile getirerek Kürdüyle Türküyle bu olayın sona ermesini beklediğini söyledi. Ahmet Türk, Kürtlerin Ortadoğu'a hem istikrarın hem de istikrarsızlığın unsuru olduğunu Kürtleri gözardı edenlerin bölgeye huzur getirmeyeceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın vatandaşlık tanımına ilişkin açıklamalara değinen Ahmet Türk, Anayasaların bir sözleşme olduğunu Kürtlük ve Türklük üzerinde değil bütün Türkiye'yi kucaklayacak bir formül bulunması gerektiğini söyledi. "Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlı herkes bu ülkenin vatandaşıdır dendiğinde sorunun çözülebileceğini anlatan Türk, olayın Türk tanımı içine sokulmasının sorunu devam ettireceğini söyledi.

Diyarbakır'da 3 PKK'lı kadının cenazesi sırasında yaptığı konuşmanın Başbakan tarafından eleştirilmesine değinen Ahmet Türk, Başbakan Erdoğan'ın hep kendilerinden hassasiyet beklediğini, kendilerinin barışa yönelik adım atarken aynı gün bombalamaların yapıldığını belirterek "Benim o gün bahsetmek istediğim Kandil'in bombalanması idi. Kürt kelimesi çıktıysa bilmiyorum. Halk barış görüşmeleri yapılırken askerin operasyon yapmasının sürece ilişkin endişeyi artırıyor" dedi.

MHP'Lİ YENİÇERİ'DEN MÜZAKERE SÜRECİNE VERYANSIN

MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri 
müzakere sürecinin tamamen sorunlu olduğunu belirtti.  "Sizi kimin yönettiği değil nasıl yönettiği" önemli tanımının yanlış olduğunu, kimin ve nasıl yönettiğinin de önemli olduğunu belirtti. Özcan Yeniçeri, halktan alınan bir yetki ile terör örgütü ile muhatap olunamayacağını söyledi. Uluslararası bağlantılar kesilmeden terörün bitirilemeyeceğini söyleyen Özcan Yeniçeri, Türkiye'nin terörün bitirileceğini söylemesinin ütopik olduğunu belirterek 3 PKK'lıya Diyarbakır'da tören yapılması sırasında polisin çekildiğini, olay çıkmamasının da halk barış istiyor diye yansıtıldığını ileri sürdü. Özcan Yeniçeri, kamuoyunun beyni yıkandığını, sadece Başbakan'ın adım attığını terör örgütünden hiçbir adım atılmadığını söyledi.  Yeniçeri görüşmelerle bu sorunun çözüleceğini sananlar tamamen hayal gördüklerini ileri sürdü.

CHP ESKİ MİLLETVEKİLİ ELEKDAĞ: TARAFLAR BİRBİRLERİ İLE OYNUYOR


CHP eski milletvekili Şükrü Elekdağ, terör örgütünün bölgedeki aktörlerin kuklası olduğunu dile getirerek Öcalan için Karayılan ve Kandil'den açıklamalar geldiğini ancak "Paralel müzakere" talep ettiklerini  ileri sürerek "kendileriyle görüşme yapılmasını istediklerini ileri sürdü. Örgütün çok iyi müzakere taktiği izlediğini kendisine akıl veren uluslararası güçler olduğunu söyleyen Elekdağ,  bugün iki taraf da bu konuda taktik uyguladığını savundu. 

Başbakan Erdoğan'ın teröre karşı mücadelede kararlı olduğunu buna karşın da halkı kazanmak için de müzakere sürecinden yana gözüktüğünü belirtirken terör örgütünün de kış şartlarından faydalanmak için de müzakereye sıcak bakıyormuş gibi gözüktüğünü böylece  sığınakların doldurmak ve yaralarını sarmak istediğini ileri sürdü.

Elekdağ bugün asker ve polis çok iyi iş yaptığını örgüte yönelik çok kapsamlı bir baskı oluşturduğunu dile getirerek Irak'ta ABD'nin hesaplarının sürdüğünü petrol yatakları için Maliki'ye yönelik tepkileri asgaride tuttuğunu buna karşın bir dönem sonra Kuzey Irak'ın bağımsızlığını ilan edeceğini bununla birlikte Kuzey Suriye'de de benzer oluşum gündeme geleceğini söyledi.  Elekdağ, Müslüman ülkeler arasında işbirliği yaşanmasından ABD'nin rahatsız olduğunu Suriye Irak İran'ın işbirliğine karşın ABD'nin Kürt kartına sarılacağını söyledi. Elekdağ, Türkiye'ye yarar sağlayacak adımlardan vazgeçilmemesi gerektiğini ancak söylenen şeylerin gerçekle uyuşmadğını ileri sürdü.Elekdağ bölgedeki Kürt halkının PKK'nın tutsağı olduğunu PKK'nın temizlenmeden Kürtleri kazanmanın imkansız olduğunu söyledi.

TÜRKLÜK KAVRAMI ÜZERİNE SERT SÖZLER

Mümtazer Türköne
, Türkiye'nin yıllardır dar bir cendere içine sokulduğunu herkesin tek bir kalıp içine sokulmak istendiğini, bu sürecin devam etmesi halinde Türkiye için Yugoslavya endişesi doğabileceğini belirtirken insanların din dil ve mezhep gibi nasıl yaşamak istediğine müsade edilmesi halinde insanların sırt sırta yaşamayı başaracağını söyledi.

MHP'li Yeniçeri, Türköne'nin açıklamalarına tepki göstererek insanların kendi atalarını inkar edemeyeceğini Atatürk'ün Türkiye'nin kuruluşuyla ilgili söylediği "Arap, Kürt, Türk, Laz"lara yönelik" sözlerinin o günün şartlarında söylendiğini bugünle kıyaslanamayacağını söyledi.

Can Paker
 ise insan hareketlerini hukukla çözmenin mümkün olmadğını insan hareketlerinin sosyolojik bir kavram olduğunu belirterek İnsanları tek bir kalıba soktuğunuzda  insanlar kendi geçmişini öne çıkaracağını dünyada da bunun sayısız örnekleri olduğunu söyledi. Bugün sorunun çözümü Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı'nda yatıyor. Türk vatandaşı tanımı ile bu çözülemez.

Yeniçeri buna karşın Almanya'da yahudilerin yok edilerek Alman vatandaşı tanımının hala sürdüğünü söyledi. Egemenliğin Türk milleti adına olacağını, Türkiyecilik tanımının kabul edilemeyeceğini söyledi. Yeniçeri yasalar çıktığı halde Türkiye'nin bölünmediğini söylendiğini ancak bugün Türk milletinin dişlerini sıkarak gelişmeleri izlediğini söyledi.

Türköne
, Yeniçeri'nin mantığı ile Türkiye dışındaki tüm Türk vatandaşlarını tamamen tanım dışına bıraktığını Türkü tanımlayan cümleyi anayasaya değilde sosyoloji kitabına konabileceğini bununla Türkiye'nin birşey kaybetmeyeceğini söyledi. Türöne, delinin birinin kuyuya taş attığını bugün insanların bunu çıkarmaya çalıştığını söyledi. Amerikan vatandaşından Osmanlı'ya kadar insanların devlete olan bağlılıklarını örnek gösterdi.

Can Paker bugün Türkiye'nin hala Kandil'e gidişi önleyemediğini, bunu genelkurmay başkanının dahi itiraf ettiğini Türkiye'nin Türk ve Kürt kavgasını bitirmeden Kandil'e gidişin sona eremeyeceğini söyledi.

Haber7 

Yorumlar (0)
15
açık
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 33 51
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Alanyaspor 33 43
10. Antalyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 33 37
16. Karagümrük 33 33
17. Hatayspor 32 33
18. Gaziantep FK 32 31
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 31 61
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Manisa FK 31 36
12. Keçiörengücü 30 36
13. Şanlıurfaspor 30 34
14. Ümraniye 30 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 8
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 32 38
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 32 29
18. Cadiz 31 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 31 14